aboutsummaryrefslogtreecommitdiff
path: root/documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc')
-rw-r--r--documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc42
1 files changed, 26 insertions, 16 deletions
diff --git a/documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc b/documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc
index 437b9dd509..e72448e998 100644
--- a/documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc
+++ b/documentation/content/nl/books/handbook/introduction/_index.adoc
@@ -13,25 +13,35 @@ next: books/handbook/install
:icons: font
:sectnums:
:sectnumlevels: 6
+:sectnumoffset: 1
+:partnums:
:source-highlighter: rouge
:experimental:
-:skip-front-matter:
-:toc-title: Inhoudsopgave
-:table-caption: Tabel
-:figure-caption: Afbeelding
-:example-caption: Voorbeeld
-:xrefstyle: basic
-:relfileprefix: ../
-:outfilesuffix:
-:sectnumoffset: 1
+:images-path: books/handbook/introduction/
+ifdef::env-beastie[]
+ifdef::backend-html5[]
+:imagesdir: ../../../../images/{images-path}
+endif::[]
+ifndef::book[]
include::shared/authors.adoc[]
+include::shared/mirrors.adoc[]
include::shared/releases.adoc[]
-include::shared/nl/mailing-lists.adoc[]
-include::shared/nl/teams.adoc[]
-include::shared/nl/urls.adoc[]
+include::shared/attributes/attributes-{{% lang %}}.adoc[]
+include::shared/{{% lang %}}/teams.adoc[]
+include::shared/{{% lang %}}/mailing-lists.adoc[]
+include::shared/{{% lang %}}/urls.adoc[]
+toc::[]
+endif::[]
+ifdef::backend-pdf,backend-epub3[]
+include::../../../../../shared/asciidoctor.adoc[]
+endif::[]
+endif::[]
+ifndef::env-beastie[]
toc::[]
+include::../../../../../shared/asciidoctor.adoc[]
+endif::[]
[[introduction-synopsis]]
== Overzicht
@@ -49,7 +59,7 @@ Na het lezen van dit hoofdstuk weet de lezer:
[[nutshell]]
== Welkom bij FreeBSD!
-FreeBSD is een op 4.4BSD-Lite gebaseerd besturingssysteem voor Intel (x86 en Itanium(R)), AMD64 en Sun UltraSPARC(R) computers. Er zijn ook ports naar andere architecturen in voorbereiding. Er is nog meer informatie over de <<history,geschiedenis van FreeBSD>> of over de <<relnotes,huidige uitgave>>. Als de lezer wil bijdragen aan het project (code, hardware, geld) wordt aangeraden het artikel link:{contributing}/[Bijdragen aan FreeBSD] te lezen.
+FreeBSD is een op 4.4BSD-Lite gebaseerd besturingssysteem voor Intel (x86 en Itanium(R)), AMD64 en Sun UltraSPARC(R) computers. Er zijn ook ports naar andere architecturen in voorbereiding. Er is nog meer informatie over de <<history,geschiedenis van FreeBSD>> of over de <<relnotes,huidige uitgave>>. Als de lezer wil bijdragen aan het project (code, hardware, geld) wordt aangeraden het artikel extref:{contributing}[Bijdragen aan FreeBSD] te lezen.
[[os-overview]]
=== Wat kan FreeBSD?
@@ -179,7 +189,7 @@ Sommige code in FreeBSD valt onder de GNU General Public License (GPL) of Librar
[[development]]
=== Het FreeBSD ontwikkelmodel
-De ontwikkeling van FreeBSD is een erg open en flexibel proces en wordt gevormd door de bijdragen van letterlijk honderden mensen over de hele wereld, zoals te zien is in de link:{contributors}[lijst van medewerkers]. De infrastructuur die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van FreeBSD zorgt ervoor dat deze honderden ontwikkelaars kunnen samenwerken over het Internet. Het FreeBSD Project is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelaars en ideeën. Om bij te dragen aan de ontwikkeling van FreeBSD is een mail naar {freebsd-hackers} voldoende. De {freebsd-announce} is beschikbaar om mededelingen te doen aan andere FreeBSD-gebruikers over grote veranderingen.
+De ontwikkeling van FreeBSD is een erg open en flexibel proces en wordt gevormd door de bijdragen van letterlijk honderden mensen over de hele wereld, zoals te zien is in de extref:{contributors}[lijst van medewerkers]. De infrastructuur die wordt gebruikt voor de ontwikkeling van FreeBSD zorgt ervoor dat deze honderden ontwikkelaars kunnen samenwerken over het Internet. Het FreeBSD Project is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelaars en ideeën. Om bij te dragen aan de ontwikkeling van FreeBSD is een mail naar {freebsd-hackers} voldoende. De {freebsd-announce} is beschikbaar om mededelingen te doen aan andere FreeBSD-gebruikers over grote veranderingen.
Een aantal dingen over het FreeBSD Project en haar ontwikkelingsproces zijn handig om te weten, of een bijdrage nu onafhankelijk of in samenwerking met anderen komt:
@@ -196,7 +206,7 @@ De zogenaamde _committers_ zijn alle mensen die _schrijf_-rechten hebben in het
Het FreeBSD Core Team[[development-core]]::
Het _FreeBSD core team_ zou het equivalent zijn van een raad van bestuur als het FreeBSD Project een bedrijf zou zijn. De primaire taak van het core team is ervoor zorg te dragen dat het project, in zijn geheel, in goede vorm verkeert en de goede richting opgaat. Toegewijde en verantwoordelijke ontwikkelaars uitnodigen om deel te worden van de committers is één van de taken van het core team, net als het rekruteren van nieuwe leden van het core team. Het huidige core team is gekozen door de committers uit een groep van kandidaten (ook allen committers) in juli 2012. Elke twee jaar worden verkiezingen gehouden.
+
-Sommige leden van het core team hebben een bijzondere verantwoordelijkheid, wat wil zeggen dat zij er speciaal op toezien dat een bepaald deel van het systeem werkt zoals het hoort. In de link:{contributors}[lijst van medewerkers] staat een complete lijst van ontwikkelaars en hun verantwoordelijkheden.
+Sommige leden van het core team hebben een bijzondere verantwoordelijkheid, wat wil zeggen dat zij er speciaal op toezien dat een bepaald deel van het systeem werkt zoals het hoort. In de extref:{contributors}[lijst van medewerkers] staat een complete lijst van ontwikkelaars en hun verantwoordelijkheden.
+
[NOTE]
====
@@ -206,7 +216,7 @@ De meeste leden van het core team zijn vrijwilligers. "Toewijding" betekent dus
Externe Bijdragen::
De grootste groep ontwikkelaars zijn de gebruikers zelf, die FreeBSD continu voorzien van constructief commentaar en oplossingen voor fouten. De handigste manier om contact te houden met het niet-gecentraliseerde deel van de ontwikkeling van FreeBSD is een abonnement nemen op de {freebsd-hackers}, waar allerlei bijdragen, patches en nieuwe ideeën worden bediscussieerd. In crossref:eresources[eresources,Bronnen op Internet] is meer informatie te vinden over de verschillende FreeBSD mailinglijsten.
+
-link:{contributors}[De lijst van medewerkers] is lang en groeit iedere dag, dus wat let de lezer om zelf een bijdrage te doen aan FreeBSD?
+extref:{contributors}[De lijst van medewerkers] is lang en groeit iedere dag, dus wat let de lezer om zelf een bijdrage te doen aan FreeBSD?
+
Programmeren is niet de enige manier om een bijdrage te leveren aan het project. Een meer volledige lijst van dingen die gedaan moeten worden staat op de link:https://www.FreeBSD.org/[FreeBSD website].